Livskris eller kicksökare?

29 03 2010

I Aftonbladet kan man idag läsa att medelålders män inte längre säker sig till yngre kvinnor eller snabba bilar för att söka kickar. Nej, idag är det istället extremsporter som gäller. Triathlon, långsimning eller maraton ökar lavinartat bland männen. Meningen med detta inlägget är inte att undersöka huruvida pappa befinner sig i  en medelålderskris eller inte, utan att skaka fram några av fördelarna med detta beteendet!

Den uppenbara fördelen att inte skaffa en ung kvina som komplemment till sin hustru lämnar jag. Däremot tror jag att man kan få minst lika goa kickar av att sätta upp ett mål och jobba emot det. Om målet dessutom kräver att man skärper till sin fysik, som inte är det allra lättaste, kan man få en otrolig endorfinfrisättning. Jag upplever att man mår bra av förberedelserna också. Jag mår bra varje gång jag förbereder mig inför Den andra kontinenten. Ett träningspass, ett telefonsamtal eller ett sträck på kartan. Alla är de steg mot att klara av ett sedan länge uppsatt mål.

När det närmar sig målet ökar spänningen i kroppen. Cortisol, adrenalin och andra stresshormoner. Man måste aktivt anstränga sig för att kunna slappna av. Sedan bär det då av. All energi man laddat med; all träning, alla samtal, alla kartsträck; allt frisätts i en enda stor energibomb! Man är äntligen där. Just nu genomför man det man siktar på. En löptävling, jordenruntcykling eller fotbollsmatch; det är målet som man jobbat inför. Just nu har man chansen att klara av det. Inte konstigt att männen söker detta va?

Om man dessutom klarar av det… Det är en så fantastisk känsla. Jag minns glädjen, stoltheten, uppspelheten jjag kände när vi cyklade in i Washington DC. Jag minns kicken.  Vi hade klarat av det! Vi hade sökt utmaningen, laddat inför den, genomfört den och klarat den. Inte konstigt att man mår bra.

När jag blir en medelålders man ska jag också söka kickarna.

//Daniel

Annonser

Åtgärder

Information

One response

22 06 2016
Anneli Kindlund

OMG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: