Folkrepubliken Kina- ett examensarbete

17 12 2011

Sedan senast har vi varit ute och rest en hel del. Den absolut största resan för mig var då jag spenderade 2 månader i Kina tillsammans med min flickvän Emmis. Anledningen att vi valde att åka till Kina var att vi genomförde vår C-uppsats på sjukgymnastprogrammet här. Vi besökte Huashan hospital i Shanghai under 4 veckor då vi observerade hur sjukgymnaster behandlade patienter som drabbets av stroke. Vi intervjuade också sjukgymnaster och delade ut enkäter till de som jobbade med stroke- patienter.

Kineser är väldigt vänliga. Vi blev mötta av 2 studenter på flygplatsen som guidade oss in till vårt hotell, hjälpte oss med allt från tolkning till att bära våra väskor och nogrannt visade oss vägen till sjukhuset. Varje lunchrast var det någon som sprang ned till restaurangen och hämtade mat till oss (3-7 kr/lunch). Vi blev bjudna på Shanghais bästa HotPot- resraurang. Vi fick de bästa platserna att vila på under den 2,5 timmar långa lunchrasten. Och så vidare.

Varför är kineser så generösa? Är det deras natur? Eller är det deras kultur att det är fint att kunna bjuda?

Sista kvällen i Shanghai ville vi bjuda två av våra kinesiska vänner på middag. Konversationen följde ungefär så här:- ”Ja vi följer väldigt gärna med. Men vi bjuder”. – ”Nej nu har ni bjudit oss på allting i 4 veckor. Det hör till vår kultur att visa vår tacksamhet”. – ”Då följer vi inte med”. Konversationen böljade fram och tillbaka, slutade med att de bjöd oss på en middag som är en upplevelse någon av oss svenskar aldrig kommer glömma. Kokande grytor på bordet, ankblod, bambu, grönsaker i alla former, kött, kypare som hoppade hopprep med nudlar samtidigt som de tillagades…En middag som måste ha kostat nästan en månadslön för de stackars sjukgymnasterna.

Spelar det någon roll varför människor är trevliga, generösa, vänliga?

På sjukhuset var det många sjukgymnaster som frågade oss om vi kunde visa ”facit”, hur man skulle göra. Vi var då inte ens färdiga sjukgymnaster. Språkförbistringen gjorde att det var svårt för oss att förklara att vi var där för att observera, se på skillnader och likheter mellan våra olika länder. Men två långa, vita personer som fått låna långa vita rockar, var väldigt förtroendeingivande för kineserna. Vi hade väldigt svårt att skapa nära relationer med kineserna eftersom de såg oss som några forskare, kontrollanter eller liknande.

Resultatet av arbetet blev föga överraskande att i Sverige arbetar sjukgymnaster mer efter aktuell evidens än i Kina. Vi kan dock inte dra slutsatsen att det alltid är bättre. Kan det vara så att om kineserna kan komma igång med forskning om sjukgymnastik likt vi i Sverige påbörjat sedan många år, så kan vi utveckla rehabiliteringen av patienter med stroke? Kan strokerehabiliteringen i Sverige lära sig av österlänsk medicin? Eller kommer forskningen visa att traditionell kinesisk medicin är sämre än västerlänsk behandling? Kan vi i så fall utveckla den kinesiska vården?

Det är ett spännande område. Världen blir mindre och givetvis ska vi lära av varandra. Vi hoppas att vårt examensarbete kan vara en start på ett samarbete mellan Sverige och Kina för att på sikt kunna minska lidande för människor med stroke.

Och nej. Jag tycker inte det spelar någon roll varför.

//Daniel

Annonser

Åtgärder

Information

One response

17 04 2013
Report abuse

You actually make it seem so easy with your
presentation however I in finding this topic to be actually something which I feel I might never understand.

It kind of feels too complex and extremely wide for me. I’m having a look ahead in your subsequent post, I’ll try to
get the hang of it!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: