Diabetes

Det finns fler olika sorters diabetes. De vanligaste kallas typ 1 och typ 2, där typ 1 i regel drabbar yngre personer och typ 2 de något äldre. Den sjukdom jag har och har haft sedan jag var sju år är diabetes typ 1, eller det som tidigare kallades ungdomsdiabetes. Det är därför den sjukdomen och mina upplevelser från denna sjukdomen jag kommer att beskriva här.

Trots att vi lever i 2000-talet, en tid med intelligenta datorer och bilar som går på alkohol, så vet inte forskarna varför folk drabbas av typ 1- diabetes. Det man vet är att kroppens egna immunförsvar anfaller och förstör de insulinproducerande cellerna i kroppens bukspottkörtel. Insulinets uppgift är väldigt förenklat att se till så att den energi man äter transporteras från blodet in i kroppens alla celler. När insulin saknas kommer energin inte in i cellerna och man får så kallat högt blodsocker, det vill säga mycket socker i blodet. Symptomen på detta är trötthet, humörsvängningar och muntorrhet. Om man får dessa symptom ska man direkt åka in till sjukhus för att ta ett enkelt blodprov. Visar det sig att man har diabetes får man behandling med insulin. Detta måste man ge själv, antingen genom sprutor eller en insulinpump. För att veta hur mycket insulin man skall ge till det man äter eller innan man somnar så måste man själv kolla blodsockret. Detta gör man i en enkel blodsockermätare som går snabbt och ger väldigt små sår.

Personligen använder jag insulinsprutor för att få insulin. Jag tar ett långverkande insulin två gånger varje dygn. Detta ger mig en basdos som gör att jag har lite insulin i kroppen alla dygnets timmar. Precis som en person utan diabetes. Dessutom tar jag insulin vid varje måltid samt om jag märker att blodsockret är högre än idealt. För att hålla mina värden på en bra nivå är jag något av en perfektionist när det gäller min sjukdom. Jag tar 14,9 blodsocker per dag (enligt apparaten i snitt) för att veta att jag fungerar idealt.

Hos en frisk ligger blodsockret någonstans mellan 3-7 mmol/l. Det ideala för mig om jag sitter och ser på tv är att ligga här också. Ska jag däremot träna behöver jag ligga något högre. Detta för att man vid fysisk aktivitet använder sockret i blodet som energikälla. Ligger jag då för lågt innan träningen är risken att jag sjunker för lågt. Då orkar jag ingenting, svettas och blir jättehungrig. Sjunker blodsockret för lågt finns risken att hamna i en diabeteskoma, vilket jag som tur är inte har upplevt. När jag tränar brukar jag försöka starta träningen på runt 10 mmol/l. Tränar jag mer än en timma behöver jag fylla på med extra kolhydrater under träningen. Detta är inga råd, bara hur jag gör!

Det går inte alltid som man vill. Ändå är det viktigt att som diabetiker vara medveten om hur olika sorters mat, träning och stress påverkar glukoshalten i blodet. Att leva med diabetes är att tvingas lära sig att ta hand om sig själv, sin kropp och sitt sinne. Det kan vara jobbigt, man skriker och gråter. Man kan må dåligt, blodsockret sjunker eller stiger. Det kan vara stressande, man vet att man bör ligga på en bra nivå. Men tänker man efter så borde alla personer tänka efter, åtminstone någon gång då och då, som personer med diabetes gör. Varför gör jag detta och hur påverkar det mig? Om jag gör så här nästa gång blir det bättre då?

Att leva med diabetes är att leva med hotet om följdsjukdomar längre fram i livet. Diabetes kan drabba de små blodkärlen, njurarna, fötter och mycket mer. Men notera att jag skrev kan. Allteftersom diabetesvården förbättras så minskar risken att drabbas av en följdsjukdom. Då för oss som lever med det är detta egentligen inget att oroa sig för. Det är viktigare att leva här och nu. Ta hand om sig själv och sin sjukdom.

Vill du läsa mer om diabetes? Gå in på www.ungdiabetes.se , www.diabetes.se , www.alltomdiabetes.se eller www.diabetesinfo.se . Du får gärna maila mig med dina frågor också!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: