Europa 2010

Med ett nytt äventyr framför oss satte vi oss i början av sommaren på en stor buss som i nästan två dygn rullade söderut. Motorväg följdes av autobahn och trots en hastighet på 100 km/h tycktes vi knappt närma oss Lloret de mar, som var starten för Den andra kontinenten. Men när vi så slutligen kom igång hade vi fått varningar om att det knappt gick att cykla dagtid på grund av den starka hettan i södra Europa. Skitsnack. Vi hade en mentalt riktigt jobbig första vecka med 10-15 grader och regn. Blöta väskor, blöta kläder och blött tält försvårade allting.

Så här kommer vi att åka - enligt planen...

I Frankrike inleddes det som för mig blev Tystnadens vecka. Min brist på färdigheter inom det franska språket isolerade mig och gjorde mig beroende av pappas skol-franska. Trots våra svårigheter med kommunikation blev vi oerhört väl bemötta och natten i åsnesläpet hemma hos Gerard blev den mest minnesvärda natten. Annars bjöd Frankrike på fantastiskt vacker natur när Centralmassivets kuperade dalgångar passerades en efter en. Den första veckan hade vi plockat lika många höjdmeter som Mount Everest är högt. Tillsammans med den kalla temperaturen gjorde kuperingen att humöret stundtals var lågt, men höjdes snabbt av varma välkomnanden eller nya upplevelser.

I Bryssel tog vi den 290 mil långa resans vilodag. Det blev ett besök på europaparlamentet och en intressant träff med en av Sveriges EU-parlamentariker.

Holland var en cyklists paradis med cykelvägar som kunde tjänstgjort som landningsbanor vid krissituationer och väldigt trevliga människor. Vi campade hemma hos Caren som bjöd in oss att kolla fotbolls-VM och lovade att hälsa på hemma i Sverige.

I Tyskland började hemlängtan komma över oss. Med tre veckor borta från fru och flickvän var vi glada för den flacka terrängen och medvinden som hjälpte oss till flera dagar över 17 mil. När vi korsade Elbe med färjan somnade jag innan vi lagt ut från kajen och vaknade inte förrän pappa upphetsat kom och berättade om ett ställe han hört om på andra sidan som tydligen sålde fantastisk bratwurst. I Tyskland fick vi resans två punkteringar.

Danmark var släktens land. Pappas rötter finns här och vi fick god och otroligt mycket mat och sköna sängar att sova i. Detta var ett välkommet avbrott från resans sömn på hårda liggunderlag.

När vi satt på färjan till Göteborg fick vi hela tiden påminna varandra om att vi inte var hemma än. Vi har en dagsetapp kvar till Vänersborg. 9 mil cykling längs med älven innan vi nått målet. Tack vare att vi vägrade slappna av nådde vi hemmet. Vid Fridastatyn hemma i Vänersborg blev vi först mötta av ett gäng cyklister och sedan en välkomstkomiteé med champagne och hurrarop. Det var en oerhört varm känsla vi fick i kroppen då våra vänner och familjemedlemmar mötte oss tillsammans med representanter för Svenska diabetesförbundet. Vi hade gjort det. Övervunnet språkförbittringar, oväntat jobbig cykling och hemlängtan.

Vi hade kommit hem.

 

 

 

 

3 responses

24 03 2010
Alf Mölleryd

Hej,
Ni har säkert hittat en bra väg och jag undrar om ni cyklar igenom Bryssel. Mitt syskonbarn från Vänersborg jobbar på IKEA Internationel och de kanske kan vara en bra grej att stoppa på några IKEA varuhus på vägen.
Jag har köpt en ny långfärdscykel so jag hämtar på fredag och det är en TREK 500 något som är gjord för den Hollänska marknaden. Den ska jag cykla med i Danmark + några turer i Sverige. Kansk kan jag haka på er när ni kommer till Sverige? Vi hörs vidare och jag är impad av er båda.
Cykelhälsningar
Alf

24 03 2010
kontinentcyklisten

Kul!
Vi kör ju också TREK (520) och är helnöjda. Jättekul om du hänger på när vi börjar närma oss slutetappen.

Och IKEA är givet! Bara korven! Glassen! Och förresten så har jag och Ingvar vuxit upp SÅÅÅ nära varandra! Bara några km genom skogen. Fast han hade väl flyttat till Älmhult när jag föddes, så vi kanske inte är så tajta egentligen…/Nisse

21 06 2010
göran falk

Vila nu, för imorgon är en ny dag. Har precis vilat upp mig efter en vecka i Paris.
Har ikväll, måndag, intagit 4 glas mousserande + 2 öl. Gott. Så gör vi som har ett vanligt jobb att sköta. Kämpa på. Har även gödslat er gräsmatta under helgen, så Annette får något att göra medans ni är borta. Göran, Maria o Amanda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: